2001

NUMMERS:

GEDICHTEN GEZONGEN


In januari 2002 kwam de CD Gedichten gezongen uit. Poëzie en muziek komen hier op passende wijze samen. Van 9 Nederlandse dichters zijn 14 gedichten op muziek gezet. In gezongen uitvoering staan ze op de CD. Ook voor deze CD werd de bezielende samenwerking gezocht met Stefan Terpstra en Steve Phillips. De opnamen vonden plaats in de Metaphore Music Studio te Den Helder en de Steve Phillips Studio te Hoorn. De nadruk in de begeleiding ligt op piano, keyboard en akoestische gitaar, aangevuld door andere instrumenten als cello en hobo.

In dec. 2011 werd het op deze CD uitgevoerde Victorieplein genomineerd door Het Parool voor het 'Lijflied van Amsterdam'

 

RECENSIES


NOORDHOLLANDS DAGBLAD, mei 2004
V.S.B.-POEZIE-COMPONISTENPRIJS VOOR JACK W. BENEKER.

Onze stadgenoot Jack W. Beneker heeft in het kader van de V.S.B.-Poëzieprijs voor componisten een eervolle tweede prijs gewonnen. Het gedicht Groeten uit 's-Gravenhage van de Groningse dichter C.O. Jellema werd door Beneker van een melodie voorzien en ingezongen. Samen met de Alkmaarse musicus StefanTerpstra werd een arrangement toegevoegd. De jury, gevormd door Micha Hamel, Jard van Nes en Emile Wennekes was lovend over de compositie en de vertolking van het gedicht. Uit de veertig inzendingen kreeg het daarmee de tweede plaats toebedeeld. Jack W. Beneker bracht twee jaar geleden de CD Gedichten Gezongen uit.


CULTUURBIJLAGE NOORDHOLLANDS DAGBLAD, 30 januari 2002
'Gedichten Gezongen' door Jack Beneker

BLAUWER WORDEND LICHT HING IN DE APPELBOOM
Het zijn niet de minste dichters van wie Jack W. Beneker uit Den Helder werk op muziek heeft gezet. Voor zijn CD Gedichten gezongen koos hij van enkele van zijn favoriete dichters verzen uit die hem bijzonder aanspreken, zich ervoor lenen om getoonzet te worden en waarin hij tegelijk zijn 'eigen verhaal' kwijt kan. Het resultaat mag er zijn. Het album bevat een mooi 'gedragen' gezongen liederen-cyclus, sfeervol begeleid door piano, gitaar, hobo, drums en cello, wat de licht weemoedige, melancholieke sfeer van de meeste poëzie nog eens benadrukt. Twee passies komen hier samen: het lezen van gedichten en het maken van muziek.' Als componist moet je er voor zorgen dat het natuurlijk loopt. Als je zingt laat je de lay-out van het gedicht los. Je laat je leiden door het gevoel. Een gedicht dat op muziek is gezet, gaat weliswaar een eigen leven leiden wat vormgeving betreft, dat geldt niet voor het gevoel dat het oproept, dat moet hetzelfde blijven. Ik vond het belangrijk om de sfeer te behouden, de weemoed, de nostalgie. Bijvoorbeeld het ondergaan van het landschap, zo mooi verwoord door Kopland en Van Toorn, sluit perfect aan op mijn eigen gemoed'.

AAN DIT ALBUM WERKTEN MEE:

Stefan Terpstra : piano, overige toetsen, akoestische gitaar
Johan Greeuw : akoestische gitaar
Steve Phillips : elektrische gitaar
Kees Hanegraaff : hobo
Ron Tromp : drums
Marjolein Nottrot : cello
Andrea Tegel : cello
Sophie Lotgering : cello
Dorien v. Westrienen : cello
Jack Beneker : zang, akoestische gitaar

Muziek : Jack Beneker
Arrangementen, Produktie : Jack Beneker & Stefan Terpstra
Techniek : Steve Phillips
Opname : Metaphore Music Studio, Den Helder, Steve Phillips Music Studio, Hoorn