1995

NUMMERS:

FAR AWAY NEAR


In februari 1994 verongelukte zoon Julian Beneker in de V.S. tijdens de uitoefening van zijn grote passie: het vliegen in de F16. Met de CD Far Away Near maakte Jack Beneker voor hem een muzikaal monument. De muziek en de teksten zijn bepaald door de begrippen verlies, verdriet, het nastreven van een droom, maar ook hoop voor een toekomst. Samen met pianist/arrangeur Stefan Terpstra en technicus Steve Phillips werd in de Waterman Studio te Bergen (NH) gewerkt aan een ingetogen product. Vele andere musici verleenden hun medewerking. De begeleiding bestaat onder andere uit de Bösendorfer-vleugel en een strijkkwartet. De CD kwam uit in maart 1996.

 

RECENSIES


NOORDHOLLANDS DAGBLAD, 20 april 1996
MUZIKAAL MONUMENT VOOR EEN STRAALJAGERPILOOT

Het is wrang, maar soms levert pijn de mooiste kunst op. Jack Beneker uit Den Helder heeft dat ervaren. Hij speelde al enige tijd met de gedachte een cd te gaan maken, toen in februari 1994 zijn zoon Julian verongelukte met een F-16 straaljager. Alles wat daarna gebeurde, kwam in het teken van dat ongeluk te staan. Ook de muziek van Jack Beneker. Met FAR AWAY NEAR richtte hij een monument op voor zijn zoon. Uit de teksten spreekt bewondering voor de manier waarop zijn zoon zijn droom verwezenlijkt heeft, maar ook onzekerheid over de gevaren die dat met zich meebrengt. Tien nummers, veertig minuten. De muziek is warm en sfeervol, de teksten tonen liefde, twijfel en weemoed, maar ook zekerheid. 'Iemand kan er niet meer zijn, en toch iedere dag heel dicht bij je zijn', verwoordt Beneker dat gevoel. Het is de titel geworden van de cd, die hij in de Waterman Studio in Bergen opnam. Beneker: 'De sfeer in de studio sloot goed aan bij mijn gevoel over hoe het moest worden. Stefan en Steve voelden heel goed aan wat ik met de cd wilde. Het was niet eenvoudig om de opnamen te maken.'


MUSIC MAKER, 19e JAARGANG OKTOBER 1996
CD FAR AWAY NEAR JACK BENEKER

Jack Beneker is een zanger/gitarist uit Den Helder. Jarenlang speelde hij in allerlei regionale bands, waarvan de folkgroep Interlude met twee elpees de bekendste was. Op een gegeven moment hield het spelen in bands op, maar Jack bleef wel songs schrijven. Toen twee jaar geleden zijn zoon Julian als F-16 piloot om het leven kwam, vatte hij het plan op weer een plaat te maken, bij wijze van muzikaal monument. Maar ook zonder dat gegeven is FAR AWAY NEAR een indrukwekkende plaat. Beneker heeft een fraaie stem, sonoor en warm tegelijkertijd. Hij wordt begeleid door fraaie pianopartijen en strijkersarrangementen van de hand van Stefan Terpstra. Jack Beneker heeft een vlotte hand van songschrijven en verstaat de kunst zijn liedjes diepgang te geven zonder dat ze topzwaar worden. Mede dankzij de naturel productie klinkt FAR AWAY NEAR erg levensecht. Het is te hopen dat Beneker het niet bij deze plaat laat en er straks met een vrolijker aanleiding weer een maakt.

AAN DIT ALBUM WERKTEN MEE:

Stefan Terpstra : Bösendorfer, synthesizers, elektrische bas, Fender Rhodes, accordeon.
Jasper Leclerq : viool
Willem v. Baarsen : viool
Arjan de Graaf : altviool
Joep v. Brederode : altviool
Eduard v. Regteren Altena : cello
Kees Hanegraaff : hobo

Harmen Kramer : drums, percussie
Arjen Kalkman : elektrische bas
Johan Greeuw : akoestische gitaar
Arco Komen : elektrische gitaar
Jack Beneker : zang, akoestische gitaar

Teksten en Muziek : Jack Beneker

Arrangementen, Produktie : Jack Beneker & Stefan Terpstra
Techniek : Steve Phillips
Opname : Waterman Studio, Bergen (N.H.)